Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Campeonato_de_Francia_de_ciclismo_en_ruta Bezavina Bothkamp Cathedral_Parkway–Calle_110_(linea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Beibei_Jingjing,_Huanhuan,_Yingying_y_Nini Bow_Chicka_Wow_Wow Bontq Cable_de_Categoría_3 C-Par-S CSI:_NY Canonigo_andres_rosillo_y_meruelo Booty_Luv Brusly_(Luisiana) Campeonato_de_España_Universitario_de_Baloncesto_Femenino Batalla_de_Badajoz_(1812) Bacurí Borkh Boiro_(A_Coruña) California_Hot_Springs_(California) CDS/ISIS Capilla_de_suurhusen Censo_Nacional_de_Población_y_Vivienda Buganvilia Bathyraja_murrayi Carabancheles Casa_Luis_Barragán Balthasar_Ableithner Cernay-en-Dormois Bodega_(California) Catatemnus_togoensis Base_aérea_de_Thule Año_1414 Baston_triple Cacaldo Cauvin Bom_Crioulo Cereus_grandiflorus_var._spectabilis Besante Cementerio_ingles_de_Málaga Bucarasica Cartas_del_parque Camiac_et_Saint_Denis Castillo_de_Rhudlan Bernard_Mandeville Beotegui Año_810 Biestable_T Campeonato_de_Australia_de_Ciclismo_en_Ruta Bomberos_de_la_generalitat_de_catalunya Catedral_de_Zamora_(España) Batalla_de_Arginusas Bandera_de_pravia Carril_(Villagarcía_de_Arosa) Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1926 Bf_109G-14

html map