Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Lenguas_Bosavi La_Canica_Azul Jose_Antonio_Aguirre La_Crónica Jean_Pierre_Edmond_Jurien_de_la_Graviere Jefferson_Mena Lesley_Gore Jose_Alfayate Laurel_tucumano La_Selva_del_Campo_(Tarragona) Liposarcus_ambrosettii Lantana_×_aculeata_f_crocea Jose_Hernandez_(desambiguacion) La_Societe_géographique_royale_du_Canada Isla_Brasil_(Venezuela) Lengua_catalana_valenciana-balear J_B._Sacasa Kalanchoe_thyrsiflora José_Luis_Ortega Kołobrzeg Institut_des_hautes_etudes_cinematographiques Julio_Rodríguez_Fernandez Jan_Dibbets Inyeccion_de_Dependencias Jozef_Tomko Listado_de_ciudades_de_Etiopia Jordi_Jordana Lista_de_personas_que_ayudaron_a_los_judíos_durante_el_Holocausto John_Frederick_Bailey Lago_Balinsasayao Jose_Guerrero J._H._Parry José_Presas Košice_IV Landete_(Cuenca) Koniga_halymifolia Laval_de-Cere La_Chapelle-aux-Choux Ley_de_memoria_histórica_de_España Kurt_Boo Jose_Ángel_Llamas Leonioideae José_Mongelós La_Chapelle-du-Mont-du-Chat Kawasaki_(empresa) Juan_de_Escobedo Jump_Up La_Libertad_(Peru) Litargirio Les_Éditions_de_Minuit Jony_López Literatura_en_osetio José_II Juan_Díaz_Martínez Invasion_Luso_brasilena

html map