Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Centro_docente Año_2012 Camilo_de_lellis Bagrichthys_macropterus Carteras_del_Colegio_de_Comisarios Barbus_nanningsi Años_perdidos_de_Jesús Castillo_de_la_Rocha_Forte BV_Cloppenburg Baccalauréat Barisey_au_Plain Bandeirantes_(parana) C._N._T. Bandera_de_gijón Camporrells Cabanabona Beersheba Calle_Algarve_(Jerez_de_la_Frontera) Beatriz_de_Borbón Bollo_de_coctel Carrio BBC_Arabic_TV Burgas_(Germade) Cephalosorus Betty_Harris Bivac Campeonato_Europeo_de_Biatlón_de_2012 Balneario_sauce_grande Bảo_Đại Cervere Belvedère-campomoro Bromus_purgans_var._longispicatus Chacmay Castillo_de_Almodovar_del_Rio Butch Carlos_xvi_gustavo_de_suecia Cereus_phatnospermus_ssp_adelmarii CAU_Valencia_Rugby Campeonato_Mundial_de_Piragüismo_en_Eslálom_de_2009 Chamaedorea_gratissima Cactus_lanatus Carl_Tanzler_von_Cosel Balsamea_kotschyi Balance_(álbum_de_Kim-Lian) Castillo_de_Alaro Carballedo Calzada_del_rey_fahd Balbino_Davalos_y_Ponce Bion Casa-Museo_Tomás_Morales Brienon_sur-Armançon Barlow_(Oregón) Casona_de_santa_rosa_de_apoquindo Centaurea_coriacea Baliuag_(Bulacán)

html map