Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

USS_Enterprise_D Fuerza_de_Guerra_Naval_Especial Infanzon Georges_Braque Ulrich_Schmidel Universidad_de_Dodoma Uniones_civiles_en_uruguay Ruta_12_(Chile) Rodoanel_Mário_Covas Romina_Power Río_Estrimón GYE Gilberto_de_Semprinham Reykjavíkurkjördæmi_Norður Fuerza_Aerea_de_Colombia Munipio_Andrés_Mata_(Sucre_Venezuela) Ur_Zababa_de_Kish Fruncion_del_ceno Iglesia_de_La_Asunción_(Torrelavega) Triángulo_de_Hasselbach Municipio_de_Salem_(condado_de_Tuscarawas,_Ohio) Rein_Taaramäe Relaciones_entre_China_y_Rusia Remezclador Reproducción_asexuada Río_Matanikau Ilustre_Cofradia_Penitencial_de_Nuestra_Senora_de_las_Angustias_(Valladolid) Tronget Iglesia_de_Jesus_Nazareno_(Archidona) Rotunditermes Túnel_del_Fréjus SC_Rasta_Vechta Universidad_Nacional_de_Avellaneda Reserva_Natural_Integral_de_Ijuana Genio_de_España Iglesia_de_Atalaia Frantic_(película) Rumex_acetosa_subsp._planellae German_Mandarino Geografía_Humana Rio_Borosa Gayer Rheedia_aristata Incertidumbre_de_calibración Girofle Garcia_Fernandez_de_León Gigantillas_de_Santander Renacimiento_(desambiguacion) S-104 UGT_(desambiguacion) Tucapel_Jimenez_Fuentes Municipio_de_Leon UNALMED Turdus_obsoletus Municipio_de_Pike_(condado_de_Stark,_Ohio)

html map