Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Arum_maculatum_ssp_danicum Han_Posterior Astragalus_mareoticus Aspiduchus_deplanatus Günther_Degen Hypsiboas_pellucens Asociacion_de_ayuda_a_las_victimas_del_11-m Misa_n.º_7_(Mozart) Antonio_Gutiérrez_de_la_Fuente Gungrave_(desambiguacion) Holanda_del_Sur Arteria_obturatriz_accesoria Muerte_de_dios Ataque_acido Asienjo Atheranthera Atmósfera Angelica_Claro_Canteros_(Coral_Aguirre) Anamelba Antonio_Cisneros Antonio_Enríquez_Gómez Aserradero Monasterio_de_San_Jerónimo_de_la_Murtra Anthicoxenus_paulseni Armilaustrio Monterde_(Zaragoza) Arcibiskupsky_palac_v_Praze Asperula_gunnii Minúscula_carolina Anteojitos_gorgigrís Arquetipo_junguiano Antinuclearización Argouges Hyderabad_(Paquistán) Heterarchimantis Asi_te_amo Asociacion_atlética_durazno_fútbol_club Monasterio_de_San_Pedro_de_Cardena Antonio_de_La_Gándara Het_Huis_Anubis Moreno_Roggi Avenida_francisco_beiró Miss_Ecuador_2013 Monumento_subterráneo_de_Gabia_la_Grande Antonio_Perez_Henares Anunciacion_de_la_Virgen_María Asambleas_Democratas_de_Wyoming_2008 Historias Mrs._Universo Générac Automolus_lammi Antigua_Alhóndiga_de_Zamora Auditorio_del_Batel As_Pontes_de_García_Rodríguez Muhammad_Emin_Er

html map