Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Henry_N._Cobb Harishchandragad Aratinga_leucophthalmus_chloroptera Mirian_II_de_Iberia Hedycarya_caledonica Arboreto_de_habichtsborn Area_metropolitana_de_Santander-Torrelavega Hospital_Universitario_Miguel_Servet Movimiento_Panico Autentificar Guillermo_de_Croÿ,_senor_de_Chièvres Halle-Merseburg Mirada_de_los_mil_metros Asambleas_del_Partido_Republicano_de_2008_en_las_Islas_Virgenes_de_los_Estados_Unidos Grupo_Kalise_Menorquina Anatidae Aubria_occidentalis Historia_politica_de_México_(1940-2006) Heavy_metal_en_español Moya_(Barcelona) IURM Andrés_Felipe_Burgos Handball_en_los_Juegos_Olímpicos Antioquia_(Departamento) Harold_P_Warren Gruntzig Araña_pollito Guardia_Nacional_de_Venezuela Apedunculata Anacantino Mount_Briar_(Maryland) Asymbius_claviger Antonio_Videgain_García Apeadero_de_Francos Arabesque_(grupo) Ashbrookinae Hanseatica Helga_Schneider Movimiento_de_Vida_Cristiana Habranthus_parvulus Monticello_(Maine) Guerra_Georgiano-Armenia_(1918) Herritarrak Auterive_(gers) Asperilla Hibiscus_opulifolius Herbert_Marshall Angela_Borgia Ano_1067 Humberto_Schiavoni Andrija_Kaludjerovic Mirador_de_Cerro_Gordo Aurel_Kolnai Apeadero_de_Aldão-São_Torcato Hypasclera_dorsalis

html map