Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

DSSI Dendrobatido Corrales_(Boyaca) Conyza_berteroana Cristián_Olguín Corporación_Centenario_Deportes_Quindio Amaryllis_striatula Decollage Dos_jóvenes_riendose_de_un_hombre Domremy_la-Canne Corazón_de_Tursas Cruz_(pieza_heraldica) Defensanimal Crucianella_spicata Demografia_de_México Derecho_economico D.Lopez Corcoué-sur-Logne Alternanthera_sessilis Ducado_de_aliaga Dihidrogeraniol Distrito_de_Jose_Crespo_y_Castillo Convento_de_Capuchinos_(Jérica) Ecotono Daniel_Gonzalez-Muniz Curator Amón_(desambiguación) Cuento_de_detectives DSA-560 Domund Corregimiento_de_imperial Dólar_malayo Cáncer_de_ovarios Daniela_Denise_Katzenberger Alzamiento_carlista_de_San_Carlos_de_la_Rapita Distribución_t Dismutación Correos_de_el_salvador Crisis_del_siglo_III Desafio_2004 Altea_La_Vieja Dačić Echinocereus_caespitosus Diana_Gabaldón Dr._Mabuse,_der_Spieler-Ein_Bild_der_Zeit Dead_Island Cotylelobium Crotaphatrema Distrito_de_Huantar Cujo Corobicí Dad_(Angel) Ampeliceps_coronatus Cymopterus_crassus Cónclave_de_1447

html map