Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Torre_Malpica Torneo_de_San_Diego_2011 Sopa_de_pitufos Sergio_Bernardo_Almirón Toury_sur_Jour The_Ring_Virus Thomas_Blanchard Theâtre_national_de_l'Opera-Comique Sitio_de_interes_cientifico_de_las_Salinas_de_Fuencaliente Tayoltita Sinfonia_n_77_(Haydn) Silvestre_Cau San_Quirce_de_Colera Toni_Garcia_Arias Santiago_do_Cacém_(freguesia) Scyphiphora_malayana Salomonia_commutata Steris_alpina Torneo_internacional_de_waterpolo_de_Tiflis Teófilo_Benito Sleepy_Hollow_(película) San_José_de_Pocitos Secale_cereale Superficie_cuadrica Salvia_variegata St._Margrethen Savigné_l'Évêque Stegitris_atriplicifolius Tiwol_Chan_Mat Selecciones Sala_Rock-Ola Theodore_Maunoir Schoenoplectus_lacustris Strasburg_(Illinois) Santi_Acosta_Gallo Sapium_submarginatum Simón_Luengo Saint-Pierre-de-Coutances Saint_Didier_(Cote_d'Or) Theraphosidae Telururo_de_hidrógeno Snake_(banda) Secure_Socket_Layer Thérèse_Bertrand-Fontaine Signo_del_Cerdo Sinfonía_n°_0_(Anton_Bruckner) San_Andres_(España) Sociedad_alternativa Transporte_Aereo_de_Colombia Saint_Germain_sur-Ay Seleccion_de_futbol_sala_de_Cuba Sistema_de_señalización_por_canal_comun_nº_7 Santiago_Amengual Souto_(Santo_Andre) Saint_Hilaire_le-Lierru

html map