Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Miguel_angel_villanueva Primer_movimiento_independentista_de_San_Salvador_de_1811 Microcorynus_scitulus Línea_40_(colectivo) Manuel_Maria_Mayol Rajomon Grand_Forks,_North_Dakota Gratioleae Real_Valle_de_Cabuérniga Ramón_Rodriguez_Familiar Make_Believe_(album) Luis_Felipe_Gruber Matriz_exponencial Lámina_(vértebra) Rally_de_Gran_Bretana_de_2004 Raul_Garate_Legleu Línea_de_alta_velocidad_Colonia_Aquisgrán Programa_(informatica) Los_mitos Luis_Muñoz_Garcia Marcos_Arturo_Beltran-Leyva Medievil Gota_(rio) Regueras_de_arriba Gran_Premio_de_Valonia Rabindranath_Quinteros Maria_de_Lurdes_Pina_Assuncao Regio_de_Calabria Principio_de_Legalidad Mario_Maya Pseudopodabrus_biimpressus Primera_Division_de_España_1940/41 Luana_Alcaniz Propionibacterium Ramon_Antonio_Cereijo Pseudozonitis_roseomaculatis Gradus_ad_parnassum Rebelión_Popular_de_1814 Quarré-les-Tombes Regiones_históricas_de_Rumanía Malthodes_hoberlandti Masdevallia_tenuicauda Medios_de_comunicación_en_Alemania Los_Verdes_-_Izquierda_Verde Goupiaceae Psicosis_(banda) Mark_Bradford Madame_de_La_Fayette Mercado_municipal_(Deba) Mentasta_Lake_(Alaska) Protobúlgaros Rarezas_(album_de_Mägo_de_Oz) Marquesado_de_Cilleruelo Psammobatis_normani Maple_City

html map