Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Costa_cruceros Almirante_Latorre_(1971) David_Pritchard_(físico) Cuerpo_Dorado Cristina_Buenafuente_de_la_Mata Cotoneaster_horizontalis Alessandra_Negrini Diacantha_uelensis Dr_Manuel_Belgrano_(departamento) Corporacion_Dermoestetica Cuiry_lès_Iviers Diputación_de_Zamora Aliens_in_America Domingo_Albarinos Corporación_Deportes_Quindio Dendropsophus_microcephalus Cuarteto_de_las_disonancias Coronodium Diseno_de_la_suspensión_automotriz Credito_Mobiliario_Espanol Amy_Adams Cortes_Castellanas Dj_Raff Dudley_Robert_Herschbach Coregonus_peled Amunike David_Marquez Cynoglossus_gilchristi Distrito_de_Alebtong Danilia_insperata Coronel_Rosales_(partido) Alfonso_Garcia-Gallo Denierella_mimos Distrito_de_Maria Cyathocalyx Duets Ali_Pachá Cyptotrama Dejame_entrar_(pelicula_de_2010) E.E.G. Diciembre_de_2007 E_(constante_matemática) Diario_(anotación_biográfica) Discipulos Distrito_de_huancarqui Duques_de_Alburquerque Cristóbal_de_Aguirre Amorphophallus_sativus Amphicoma_iberica Allan_Sandage Cıldır_Golu Cristóbal_de_León Cromosoma_X_(humano) Country_of_My_Skull Cordillera_del_Barroso

html map