Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Spicanta_fluviatilis Toru_Kumon Sydower_Fließ Sur_le_fil Tom_Carr Sociedad_de_Instruccion_Primaria Satápatha-brāhmana Sherlock_Holmes:_el_Pendiente_de_Plata Serrognathus_platymelus_takaraensis Tecnópolis Síndrome_de_Mirizzi The_facts_of_life Translacion Santuario_de_Nuestra_Señora_de_Mellieħa Santa_Maria_del_Valle Seybouse Taenais_ampla Tamworth_FC Teoría_Económica_de_Jenofonte Temporada_2006_de_F1 Temporada_1971_de_Fórmula_1 Sindrome_de_Landau_Kleffner Thomas_Ravelli Synodontis_notata Sara_Prósperi Softcore Salvador_sedó Sindrome_de_Charcot_Marie-Tooth Spartak_de_Moscu Somballe Tongyong_Pinyin Saint_Clement-les-Places Sixto_(Málaga) Stephane_Goubert TJ_Davis Shikari Saint-Pierre-Lafeuille Thomas_Hughes Teissieres_de-Cornet Shichi-Go-San Subdelegación_del_Gobierno Shvetashvatara Savigné-sur-Lathan Stilbophyllum Stelios_Constantas Shuichi_Ikeda Tollo_Leopardo Scinax_fuscovarius Saint_Marcel_de_Careiret Takifugu_snyderi Trachelinae Thamnaconus_arenaceus Salvador_Azuela_Rivera The_Rite_of_Spring Sistema_de_abastecimiento_de_agua_potable

html map