Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Zaninettiinae Waldis_Joaquín Aeropuerto_Nacional_de_Ciudad_del_Carmen Zendon_Hamilton Abogado_del_Diablo Virgen_de_regla Ciénagas_de_Puerto_Rico Condado_de_Holmes_(Ohio) Chasteaux Al_Gazal Alan_Rickman Yevgenia_Antipova Valle_de_Camprodon Verín_(comarca) Adonis_ceretana Civilización_Egea Alberto_Álvarez_de_Cienfuegos_Cobos Ciacina Vega_Baja_del_Segura Chiococca_anguifuga_var._pubescens Yerba_de_la_Lucía Washington_Allston Villas_miseria Xeranthemum_inapertum Comité_Consultivo_Internacional_de_Radiocomunicacion Victor_Sjöström Yasser_Seirawan Volcán_Yucamani Acónito_de_flor_amarilla Como_se_ganó_la_prueba Coll_de_Nargo Cocos_leiospatha_var_angustifolia Videferre APG_I Vulcanologo Aeonium_korneliuslemsii Aerodromo_de_Pozuelos_de_Calatrava Condado_de_Vilas_(Wisconsin) Acampe_nyassana Voltaíta Aerosol Vena_del_bulbo_raquídeo Acércate_Más Agialid_abyssinica Villarobledo Constante_Bonfils Yingkou Cirimido Christ's_College Zilina Aborto_en_Espana Valdespino_Cerón Agustin_Rodriguez Aeropuerto_internacional_de_cochin Xérèz

html map