Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cantón_de_Crevecoeur_le_Grand Camp_Pendleton_North_(California) Bandera_de_la_unificacion_coreana Campaña_de_las_Islas_Salomon Castillo_del_Collado BanReservas Camila_Sosa_V. Bjarni_benediktsson Callicarpa_dunniana Bandera_de_Brunei Cayo_Bellamy CARM Cernăuţi Bahía_de_banderas_(municipio) CDE-Colas Beders Berres_(San_Vicenzo) CD_Cobreloa Bad_tibira Bungaló Baggara Cassigerinella_boudecensis Central_nuclear_de_Fort_Calhoun Batalla_de_ñaembé Bohemians_Praga Babrio Central_Entrerriano_de_Gualeguaychú Belleville_sur-loire Campos_de_Júlio Bray-sur-Seine Boeurs_en-Othe Boisbriand Bacnag Bruno_Cadoré Chalongphob_Sussangkarn Cayo_Vibio_Pansa_Centroniano C_J_Pierce Calocheiridius_centralis_nataliae Bela_bartók Barrera_alveolo_capilar Candelaria_(municipio_Espana) Barlaam_e_Josafat Campeonato_Mundial_de_Tiro_con_Arco_en_Sala_de_2009 Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_2013 Batalla_de_Miahuatlán Bassfield Castillo_de_los_Guzmanes Bring_'Em_Back_Alive Canal_de_Tenglo Cazapeto Censura_de_imágenes_en_la_Union_Sovietica Capitan_General_de_Burgos Caracol_(Añasco) Castillo_de_Montjuic Cañon_del_Rio_Fish

html map