Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Tragopogonodes_dalechampii Tahitiano Saint-Broing San_Jose_de_Oruna Stenowithius_buettneri San_Ysidro_(San_Diego) Thérèse_Fontaine Talía_(Cárite) Sanborn_(Dakota_del_Norte) Siocon_(Zamboanga_del_Norte) Sven_Hüber Sebastien_Wuthrich Sommette_Eaucourt Subibaja Señorío_de_Palma_del_Río Suzuki_Hayabusa Tomasz_Radzinski The_Beginning_(álbum_de_Black_Eyed_Peas) Super_Mario_RPG_2 The_Saga_of_Carl Sajonia-Altenburgo Sátrapas_de_la_Frigia_Helespontica Takoma_Park_(Maryland) Sensibilidad_al_Gluten_no_Celiaca Sinfonia_n.º_13_(Haydn) San_Mungo_o_Kentigern San_Luis_(Pinar_del_Rio_Cuba) Simple_Together Sarcophilus_laniarius Sádicas Torre_Futura Santiago_Arrieta Septimo_continente Tour_de_Francia_1982 Selección_srilanquesa_de_futbol Thymelaea_praecox San_Abdón_y_San_Senén Santa_Margherita_d'Adige Stefan_Niesiolowski Seclantás Suds Santo_Isidoro_(Marco_de_Canaveses) Soleichthys_siammakuti Salome_Urena Teorema_de_superposición_de_Kolmogórov The_Rainmaker_(pelicula) Tauxieres-Mutry Tales_Of_Ithiria São_João_Baptista_(Porto_de_Mós) Serapias_strictiflora_var._distenta Soyuz_7 Te_con_leche_al_estilo_de_Hong_Kong Torre_de_los_Encantados Sarcocapnos_integrifolia Saint-Denis-de-l'Hôtel

html map