Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

PGC_1889 Noticiario_Documental Pangua_(cantón) On_a_Clear_Day_I_Can't_See_My_Sister Pita_ninfa Narek_Arutyunyan Peridiniales Ojo_seco Orchis_elegans_var._dinsmorei Pintura_neoclásica Nilla_Pizzi Port_de-Paix_Airport Oides_coccinelloides Pigkawayan Pink_(canción) Port_Angeles_(Washington) PTV_(Padre_de_familia) Nictimo Nahua PlayStation_2_Slim Paphiopedilum_robinsonii_f._viride Phlomis_pungens Pacto_de_Varsovia Notre_Dame_de-Cenilly Nuestra_Señora_del_Monte_Carmelo Palacio_de_Pedralbes Paderne_(Melgaço) Pont_et_Massène NGC_4328 Native_Tongues Oreolalax_liangbeiensis Pamplethantha Omega-6 Podenco_Ibicenco Placas_de_Peyer Nopalucan Mylabris_pertinax Partido_judicial_de_Liria Pantano_de_Zorita Orozco_I_de_Arborea Painesville_(Ohio) Peninsula_de_los_Chukotka Organización_de_Países_No_Alineados Picea_alba_var_albertiana Paris-l'Hopital Nueva_York_del_Oeste Philorgyia Múgica_(Vizcaya) Osvaldo_Bonet Planta_de_Tractores_de_Chelyabinsk Polideportivo_Ejido Posiciones_de_soldeo Pedofila Otto_Krahn Not_Alone

html map