Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pero_Rodriguez_de_Lena Noppera-boo Norick_Abe Nabunturan N-butiraldehído Nicolas_Penalver_Zamora No_soy_un_ángel Parroquia_de_San_Bernardo Plectrophenax_nivalis Nolasc_acarín Natrocalcocita Mássimo_Troisi Partido_de_tornquist Nestor_Raúl_Lopez Pat_Buchanan Nebraska_(película) Oratorio_de_Pascua Peter_Drake Organizacion_territorial_de_Georgia Plaza_de_Toros_de_la_Real_Maestranza_de_Caballeria_de_Sevilla Naruto_Shippuuden Música_clasica_indostaní Pa'l_Mundo Parralenos Parque_nacional_El_Leoncito PIB_Estatal Panamá_(distrito) Pinus_douglasii París-Tours_2011 Orquesta_Sinfónica_de_Ciudad_Guayana Oberführer Oroetes_flavicollis Partido_de_itata Palacio_de_la_Magdalena_(Santander) Paco_Bedoya Pedigree Pavetta_caffra Pedagogía_Logosófica Oficina_de_Naciones_Unidas_para_Asuntos_del_Espacio_Exterior Parque_nacional_Cumbres_de_Majalca Plaza_de_toros_de_Goya Oscar_Escudero_Otárola París-Roubaix_1969 Paphiopedilum_linii Paremico Oddie_Agam Patrimonio_gastronómico_de_Palencia Politécnico_de_Turín Narciso_Sicars_y_Salvadó Nacer Pirámide_de_Paris Nils_Landgren Nemirovsci On_and_On_and_On Phoenix_(genero)

html map