Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bolshoye_Sidorov Bahía_del_Oso_Marino Biota_(desambiguación) Cadillac_DTS Boquique Calle_Omar_Mukhtar Bryan_Rochez Baltasar_Lobo,_Castillo_Centro_de_Arte Bruno_Pereirinha Batalla_de_Útica Beth_Jacob_Social_Hall_and_Congregation Cardellina_rubra Campeonato_de_Segunda_División_por_ACOFA_1981 Caster_Semenya Beca_Presidente_de_la_Republica_(Chile) Carex_heteroneura Charbonnières_les-Sapins Catalo Carretera_Cairo_Dakar Belisario_porras_barahona Azuebar_(Castellón) Baby_geniuses Basilarchia_archippus Bolbopsittacus Broken/Siglo_XVI CD_Oberena Celestino_Alfonso Boston_(Masachusets) Caída_del_comunismo Capilla_de_Mármol CV_Universitario_de_Deportes Berzo_San_Fermo Carlos_Guillermo_Domínguez Castillo_de_Nubla Casigua Basiprionota_gibbosa Bridgeton_(Carolina_del_Norte) BhagiRatha Belfahy Cayo_Livio_Salinator Bueña Bóvedas_vaídas Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_2014 Barosma_angustifolia Blood_(banda_española) Castillo_de_Konigstein Catalunya_(Espana) Blondie_(álbum) Capilla_de_Nuestra_Señora_de_Chiquinquira_(La_Ceja) Camporí Calf_of_Eday Capilla_naval_de_la_isla_Garden Canton_de_Saint_Benoît_du_Sault Capitulos_de_Rugrats Bandera_de_Bolívar

html map