Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Josef_Suk_(compositor) Inycum Jardín_Botánico_Octavio_Velarde_Nunez Jesús_Lalinde_Abadia Linea_Ecológica_(Bus_Castellón) Juan_Ignacio_Gorriti Iván_Esteban_de_Bulgaria Lago_Neusiedl Juan_de_Villatoro Journal_of_Economic_Theory Jozsef_Becsei João_Carqueijeiro Jiayi Juan_Carlos_Caipo_Rivero Jorge_pujol_soley Libre_(album_de_Marc_Anthony) Lenga Libro_blanco_(informe) Intel_440FX Lestradea_perspicax Jose_Ignacio_Gabilondo_Pujol Joaquín_Trincado_Mateo La_Patrulla-X José_de_Andonaegui João_Lisboa Lincoln_(Nueva_York) La_Panza_es_Primero_(desambiguación) La_Valle Laomedeia_(satelite) John_Drew_Barrymore Isla_de_Chira Jack_Jack_Attack Jose_Bispo_Clementino_dos_Santos Joaquin_Alvarez_de_Toledo_y_Caro Josep_López_de_Lerma_i_López Johann_Christoph_Bach_III La_Pedriza Juan_Palarea_y_Blanes Instituto_de_Astrofisica_de_Andalucía James_Cattell Leopold_Museum Juan_Carlos_Calderón_López_de_Arróyabe Ken_Lloyd Italianos_en_Argentina Lenguas_niloticas_occidentales Lentisco_albar Instituto_Nacional_de_Estadistica_Geografia_e_Informática_(Mexico) La_Vicaría Lamborghini_murcielago Interfaz_Cerebro-Computadora Kim_Jong_Suk Islas_Bass_(Polinesia_Francesa) John_o'Groats Johann_Philipp_Palm Julio_Antonio_Rodríguez

html map