Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

R.T.Baker Luis_Pereira_Íñiguez Primos María_Soraya_Saenz_de_Santamaría María_I_de_Irlanda Granja_de_rocamora Luna_de_La_Unión Provincia_de_Bejaia Red_de_espias_de_Portland_(Reino_Unido) Meristation_Magazine Los_Extraterrestres_reloaded:_Otra_dimensión Melodifestivalen_1997 Potuga Psamético_III Mayal MY_WAY_Sunrize Memorial_Stadium,_Lincoln Rapinia Presbítero_Antonio_José_Sucre_Alcalá Masacre_de_el_salado Puerto_Principe_(Cuba) Marie_Antoine_Carème Gran_conquista_de_Ultramar Mama_Cass Primera_victoria_de_la_Seleccion_de_futbol_de_Uruguay Mi-17 Lukas_Koch Prigorje Miguel_d'arco Rally_Dakar_1995 Luis_Gómez_Pignataro Queso_de_Gamoneu Martin_Muñoz_de_las_Posadas_(Segovia) Radlkoferella_glabrifolia Premio_Donald_E._Knuth Rahway Ray_Lumpp Quinta_normal Gran_Dolina Manuel_Giménez_Fernández Príncipe_Asaka Lucio_Cecilio_Metelo_(cónsul_68_a_C.) Léry_(Cote-d'Or) María_Nunez_Temiño_y_Vázquez_de_Coronado Raphael_Glucksmann Gregorio_Guerrero_Pozas Gran_Viaje Pycnosiphorus_franzae Registro_Único_Tributario Programa_Conjunto_de_las_Naciones_Unidas_sobre_el_VIH_SIDA Powellville_(Maryland) Lycodes Luis_Hernando_Velez Primera_Division_del_Futbol_Argentino Puente_de_Gazela

html map