Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Jacobo_Durán-Loriga Kacprówek José_Maria_Lopez_de_Silva_Sanchez Jose_Joaquín_de_Larriva Isla_Sverdrup Literatura_del_Impresionismo Josh_Abraham Le_Butcherettes Lada_Kalina Italia_1934 La_hija_de_La_Lagrima José_Maria_Gil-Robles_y_Quiñones Jardín_Botánico_"Vina_Extremena"_de_Almendralejo Langostino_argentino Limousis Lago_Gusínoye La_Boissière_(Eure) J.N.Haage Jaume_Morales Jorge_Lippay Jesus_Garibay_Garcia Jose_Gomez_de_la_Cortina Katreeya_English Julio_Retamal_Favereau Iyo Levita_(tribu) Linea_Barcelona_Manresa_Cervera-Lleida-Zaragoza LEAP José_de_Lucas_Acevedo Jose_Poquet_Cabrera Lista_de_ciudades_hermanas Kantiana Leonel_Schattmann José_Cibrián Lenguas_japonicas Liga_nacional_de_nueva_zelanda José_Antonio_Diaz_Fernandez Jennings Lago_Isabella Iván_Marcano_Sierra Jose_Antonio_de_Mendoza_Caamano_y_Sotomayor,_marques_de_Villagarcia Juan_Álvarez_Romero Julio_García_(militar) Judeoconversos Joao_Ferreira_de_Almeida Juan_Gómez_Gonzalez Jesús_Arana Lex_(informatica) Katalin_Juhasz José_Pinera_Carvallo Javalambre_(estación_de_esqui) Lambare La_feria_de_las_vanidades La_transmigración_de_Timothy_Archer Johannes_de_Muris

html map