Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Vision_de_San_Alonso_Rodríguez Alcipreste Charm Aleema Yamaha Vellevans Airbus_Industries Aeródromo_de_Sao_Jorge Adriana_Isabel_Haidar Zamioculcas_lanceolata Acciari Willard_Gibbs Chorotega_(rey) Yolanda_de_Carhumayo Abadía_de_Innichen WP:WC_11/R Vuelo_del_TG-JCS_de_Aéreo_Ruta_Maya,_2008 Companero_del_Alma_elegía_a_Miguel_Hernández,_poeta Zhuyīn_Fuhào Coche_ferroviario Condado_de_christian Aeropuerto_de_Waskaganish Xanthomorda_guineensis Adelante_(álbum) Comité_Olímpico_de_Paraguay Cofradía_de_Ntra._Sra._de_la_Soledad_Tercio_de_los_Siete_Dolores_Santa_Cruz_en_el_Monte_Calvario_y_María_Stma._de_la_Amargura_(Ciudad_Real) Ahmed_(desambiguación) Wilson_(condado_de_Eau_Claire,_Wisconsin) Acerates_cordifolia Wallace_Worsley Computación_cientifica Al-Quseir Cofradía_de_Servitas_de_María_Santísima_de_las_Angustias_(Murcia) Agave_mayoensis White_Plains Virtud_cardinal Al-Yumhūriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dīmuqrāţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tazžayrit_Republique_algerienne_démocratique_et_populaire Coccothraustes_vespertinus Chiquilina_mía Vilaxoán_de_Arousa Volkmannia Vin_de_Paille Zarechnoye_(Krasnodar) Colocasia_euchlora Accion_y_reaccion_(Thalía) Citroën_C-Métisse Vencejo_ahumado_chico Alberto_Saiz Chardjui Abdolkarim_Sorush Acceso_multiple_por_division_de_frecuencia Aidee_Santamaria Conde_de_Saldaña Cinco_preguntas_del_periodismo Vesly

html map