Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Carol_I_de_Rumanía Búsqueda_dicotómica Bescat Chabot Borsod_Abaúj-Zemplen Capodimonte Caja_Fischel Castillo_de_Dublín Béla_Czobel Banos_arabes_de_Ferreira Año_360 Casa_de_Cataluna Centro_Nacional_de_Investigación_Atmosferica_(EEUU) Casuarius_casuarius Chacras Beaumont_sur-oise Billionaire Capilla_del_Cristo_de_la_Misericordia Calamar_(telenovela) Bourriot-Bergonce Castillo_de_Allardice Catevala_humilis Cacoucia_cordifolia Campaña_antiargentina Cerro_Chinchirina Bogardus Cerezu C.A.Gardner Broughton_(Ohio) Batalla_de_guayaquil Campeonato_del_Mundo_de_Motociclismo_de_2013 Beniajanenses Cangas_del_Tineo Central_Nuclear_de_Yongbyon Begonia_griffithii Banco_Central_de_Rusia Campeonato_de_Wimbledon_1908 Carlos_de_Aragón_y_Tagliavia Central_Baptist_Church_(Miami,_Florida) Basilinna_leucotis Catedral_ortodoxa_ruso_de_la_Santísima_Trinidad_(Buenos_Aires) Centro_cultural Certamen_Editorial_Costa_Rica Casa_de_la_Contratación Carretero_y_Jiménez,_Anselmo Centro_historico_de_Oporto BNS Barbus_kuiluensis Campila_de_Eudoxo Calluna_brumalis CEATL Béjaïa Bulbophyllaria_(Bulbophyllum) Balmis Barra_do_Choça

html map