Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Vicia_pallida Ciudadanos_Romanos Clematis_pseudoatragene_subsp._pseudoalpina Wacky_Races_(videojuego_para_NES) Condado_de_Lamar_(Georgia) Villa_de_Guadalupe_(San_Luis_Potosi) Clasificacion_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2006 Alaló Abrigo_del_Puyo Akira_Ishida Clorinda_(provincia_de_Formosa) Abeliophyllum Condado_de_Lancaster_(Carolina_del_Sur) Zonitodema_parentalis Aeropuerto_de_Podgorica Comité_Marítimo_Internacional Alcaldes_de_Moscú Chet_Allen Chateau_d'OEx Vaginitis Zanthoxylum_holtzianum Albert_Abraham Chopped_and_screwed Vaire_Arcier Alan_Ross_Anderson Vollrath_Lübbe Aaron Christian_Bermúdez Clasificacion_Unesco_4_dígitos Aignerville Zengi Collado_de_la_vera Zack_Fair Virgen_del_cisne Vendegies-au-Bois Wrestler Willi_Domgraf_Fassbaender Cocina_(artefacto) Comisariado_Transcaucásico Chicago_Heights Abierto_de_Estados_Unidos_2007 Chicago_Sky Victor_Bagy Zaramaga Vassili_Chuikov Alberto_Aguilera_y_Velasco What_If_God_Were_the_Sun? Cherry_Valley_(Nueva_York) Xavier_Alaman Comite_de_responsabilidad_social Chevy_C2 Alcanivorax_borkumensis Adolfo_Méndez_Vides Zichyújfalu Alcotán

html map