Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Challenger_de_Panamá_2013 Busseuillia Batalla_de_zaragoza Birgit_finnila Calle_110_(línea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Batalla_de_chioggia Bachata Basigo_de_Baquio Caldeiro CYVP Carta_cadena BMW_E61 Bandera_de_la_provincia_de_Neuquen Banco_federal Cecil_Sharp Bandera_de_sariego Caspar_Schwenkfeld Blue_Springs_(Misisipi) Bacalao Castanedo_(Grado) Belle-Eglise Berlín_Alemania Biblioteca_nacional_eslovaca Campeonato_de_Apertura_de_Chile_1950 Caso_Arcebio_Álvarez Carex_mixta Camomilla_borde Calcutta_Journal_of_Natural_History Benesse_lès-Dax Boletin_de_la_Sociedad_Espanola_de_Historia_Natural Cantois Believe_It_or_Not,_Joe's_Walking_on_Air Catalina_Vasa_(1539_1610) Catedral_de_San_Pedro_y_San_Pablo,_Brno Cachari Brito_(Guimaraes) Baigts_de_Béarn Calle_Christopher_Sheridan_Square_(línea_de_la_7_Avenida_Broadway) Callicoma Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1935 Bargota Borneosicyos Campeonato_de_futbol_de_Rosario Beaufort_(Saboya) Bugulma_y_Belebei Cafeínas Big_Jay_McNeely Big_Twin Cecilia_de_Majo Blatta_grossa Barón_Howe_de_Aberavon Barthelemy_charles_joseph_dumortier Calărasi Brigadas_del_tigre Carlos_de_Lanuza

html map