Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bahía_del_Neva Barrio_Belisario_(Cúcuta) Bláa_lónid Capa_de_Abstracción_de_Hardware Barata_de_primavera Año_76_adC Cathartocarpus_moschatus Basílica_de_la_Sagrada_Familia Capitan_General Chamaca Años_1180_adC Biluria Campeonato_Canadiense_de_Fútbol Beganne Bandera_de_Babahoyo Capitulos_de_Oban_Star_Racers Cesareo_González Broadway_(banda) Cervera_del_Rio_Alhama Castillo_de_Warwick CXO_J164710.2_455216 Café_Procope Casuariforme Catalanica Castillo_de_Torroella_de_Montgrí Cepeda_la_Mora Cable_Aereo_de_Manizales Caffè_Danesi_Nettuno Bayrampaşa Carlos_Tartiere Canal_Somerset Benzofenona Cd_tropezon BBC_Sessions_(album_de_The_Who) Cerro_Soroche Año_1816_con_superinvierno Back_In_The_World Castillo_de_Castellgali Batalla_de_Le_Mans_(1793) Carles_Quilez_Lazaro Casserres Batalla_del_Axona Ballotin Browser_Hijacking Botryarrhena Bassia_sicorica Batalla_de_al_Qadisiyyah Bolnuevo Calyptraemalva Basay_(Negros_Oriental) Bell_214 Barrio_de_San_Mateo_(Jerez_de_la_Frontera) Canton_de_Saint_Maixent_l'École-1 Bandera_de_Tekax Chandler_(Arizona)

html map