Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Schwarzburgo_Rudolstadt Scherchen Stemmacantha Torralba_de_los_frailes Saint-Bonnet Teoria_de_categorias Saga_Færeyinga Su_gran_sacrificio Trachytes_wisniewskii Svetlana_Yevgenyevna_Savitskaya Saint-Étienne-Vallée-Française Síndrome_Gerstmann_Straussler-Scheinker Sicydium_gilberti Selkup Seleccion_de_futbol_de_Hungria Torreira Saddam_Husayn_Abd_al-Maŷid_al-Takriti Tanacetopsis The_Last_of_the_Meheecans San_Quirce_de_Colera Senaillac-Lauzès Torneo_de_Lyon Segunda_Revolución_Rusa Terremotos_de_Ecuador_de_1987 Tecoma_stans Sistema_de_guía_inercial Trata Tau_Piscis_Austrini Sulipa Suecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1932 Selección_de_baloncesto_de_Dinamarca The_Intelligence_of_Dogs The_Best_of_Shaquille_O'Neal The_Record_Station_5 Tephrosia_craccoides The_Last_Exorcism Suite_Española_Op_47 Terihi Simyo Stonehenge_Avebury_y_sitios_anejos Sin_Ti_Sin_Mi Sistema_de_alarma_contra_incendios Sceloenopla_goniaptera Termometría Telemaco_(Gluck) Soligálich Tema_(música) Telha_(Sergipe) Santiago_Escobar_(desambiguación) Steve_Ovett Thymelicini Società_entomologica_italiana Sorø San_Michele_al_Tagliamento Segunda_guerra_civil_inglesa

html map