Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Amneris Edebe,_editorial Dos_Arboles_de_Valinor Dama_danzante Cómo_triunfar_en_Wall_Street Dylan_Ghissi Aleurodicus_fucatus Desactivacion_de_explosivos Dragoș_Bucur Coral_Sun_Airways Cordillera_litoral_catalana Cuilápam Economía_de_Botsuana Dithmarschen Cystostemon Altoparadisium Alepes_djedaba Danielle_Souza Dione_(luna) Departamento_del_Cuzco Cuatro_iugás Amphistethus_pustulifer Copa_Mundial_de_Futbol_Playa_FIFA_2008 Cynomops_abrasus Copper_Center_(Alaska) Ecuación_fundamental_de_la_hidrostática Ducke D_R_Fulkerson Amézola_(pelotari) Donax_danielii Crenidorsum_cinnamomi Cristo_Redentor_de_Río_de_Janeiro Dominica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Ana_Maria_Moix Distrito_electoral_de_Perks_(Illinois) Crepol Alonso_Nuñez_de_Reinoso Diócesis_de_Irapuato Dytiscus_scopolii Ecsenius_bicolor Alfredo_González_Prada Amni Cuatro_de_Julio Alexander_Dolensis Echinocereus_mariae Distrito_de_neusiedl_am_see Amaterasu Economía_de_la_República_Árabe_Saharaui_Democratica Creme_fraîche Don_Bosco_(Quilmes) Demografía_de_Reino_Unido Dianthus_subbaeticus Aleurochiton_aceris Distrito_de_Quilahuani Aloe_perfoliata_var._vera

html map