Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Santa_María_Visitación The_Clock Tigrisoma_fasciatum Samudra Tercera_División_de_España_1987/88_(Grupo_XII) Santa_María_(Perú) Societa_Anonima_RIV_Officine_di_Villar_Perosa Suwanee_(Georgia) Tabaco_verde Toni_Alba Shuosaurus Sinfonia_n._25_(Mozart) Subduccion_de_placas Stoyan_Minev Tesis_de_Church_Turing Tenis_de_mesa_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seul_1988 Self_storage Spach Tecnica_histologica Symphonieorchester_des_Bayerischen_Rundfunks Stenorrhina Tabou Strictly_4_My_N_I_G_G_A.Z T._Rex_(album) Segundo_Cernadas Teoría_de_la_gravitación_de_Le_Sage Salón_de_Racionistas Tratado_de_Lutatio Toranzo_Calderón Thomas_de_Kent Soßenkuchen Samarkand Taizé Silvia_Mariscal Sassacus Siyəzən Stepped_Reckoner Tadjikfilm Salento Scinax_fuscomarginatus Sulayman_al_Arabi Sitio_de_Collioure Sáttvico Santos_Rodulfo_Cortés Saint-Christaud_(Alto_Garona) Sir_Henry_Bessemer Topsham_(Vermont) Senpai Torosaurus Sö_121 Torneo_Nacional_B_1994-1995 Sorex_pacificus Sergio_Oliva Soy_Lo_Que_Soy Santa_Isabel_(Guinea_Ecuatorial)

html map