Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Constitución_de_Uruguay_de_1996 Cinta_de_Möebius Condado_de_Swift Charrán_elegante Acer_glabrum_var._greenei Vidas_de_los_Doce_Cesares Why_Don't_You_Get_a_Job? Agencia_Presbiteriana_de_Misiones_Transculturales Chievo_Verona Windeby Ciudad_de_Cantabria Concuño Colombianos_en_España Cheimonophyllum Wojciech_Adalbert_Zywny Coleccion_Elgin Volcán_Acotango Vitamina_M Cingoli Zonas_arqueologicas_de_Reforma Claudio_Zulian Aldermaston Vivey Valoración_de_enfermería Alan_Hale_Jr. Cingiz_Abdullayev Ciudades_de_España Venancio_Conuepán_Huenchual Adelândia Cochlearia_groenlandica_subsp_scotica Chiche_Celentano Actores_y_Actrices_de_Harry_Potter Agencia_carabobeña_de_noticias Alan_Gill Vina_50_años Valdesotos_(Guadalajara) Christovao_de_Sousa_Falcao Zombie_Powder Agricultura_en_Segart Zuavos_pontificios Alberto_Edjogo_Owono Yidaki Xo Activo_tóxico Consejo_de_agde Agencia_de_Protección_Ambiental_de_California Yo_Gabba_Gabba! Virgil_(Dakota_del_Sur) Christos_Papadimitriou Vena_coronaria_estomáquica Adriana_Carmona Acuerdos_de_paz_de_Camp_David Chizhou Chatroulette Adriaan_Alberga

html map