Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Deportivo_Ayutla Cuspicephalus Distrito_de_Calca Copa_FIFA_Confederaciones_2013 Aloe_angulata Alvaro_Menen_Desleal Dialecto_guipuzcoano_del_euskera Deportivo_Anzoategui_Sport_Club Deeper_underground ESPN_Latinoamérica Cronica_de_San_Juan_de_la_Peña Dani_Ro Demografía_de_la_República_Árabe_Saharaui_Democrática Djamel_Abdoun EX-346 Dictionary_of_greek_and_roman_biography_and_mythology Distrito_de_putinza Dittrichia_viscosa_subsp._viscosa Cristobal_Halffter_Jimenez-Encina Diócesis_de_La_Dorada_Guaduas Dreamin'_My_Dreams/Faithless Dios_y_ley_vieja Directiva_91/414/CEE_relativa_a_la_concesion_de_licencias,_comercialización,_uso_y_control_en_la_Unión_Europea_de_los_productos_fitofarmacéuticos_en_su_forma_comercial Discriminacion Ana_María_Botey_Sobrado Coro_de_niños_de_Tolz Ebingeria An_Interpretation_of_Rumphius's_Herbarium_Amboinense Cory_Kennedy Dali_Mami Algerri_(Lérida) Dos_Torres_(Cordoba) Drive_A División_de_Amravati Alive_behind_the_green_door Ectoesqueleto Díptico_de_Wilton Diplotaxis_erucoides_subvar_valentina Denin Danao_(Cebu) Dichanthelium Dwars_door_Drenthe Ecuación_en_matemática_(desambiguación) Corsair_(comic) Discriminación_social Díez_Hochleitner E-290 Dead_Until_Dark Discografía_de_Pali Corteconcepcion Cuatro_hitokiri_del_Bakumatsu Desmidiales Ecuacion_séxtica Alrededor_de_la_Luna Cuerpo_de_Nueva_Gales_del_Sur

html map