Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

L-aminoacido_aromatico_descarboxilasa Legaspi Laneuveville-derrière-Foug José_Luis_Elkoro Jaime_Tomás_García José_Miguel_Galán Kenneth_Kaunda Johnny_Knoxville Instituto_Nacional_de_Estadistica,_Geografia_e_Informática_(México) Johann_(Hans)_Hölzel Ipolit_Altani Libros_Profeticos Isabel_Fernandez_(desambiguacion) La_Milla_del_Río Jazmin_japonés Labergement-les-Seurre Leptocefalo Ivica_Olić La_Juive Jose_López_Orozco Juan_Gualberto_Gomez Liparis_guingangae La_docta_Latinoamericana Isi/Disi_Amor_a_lo_bestia La_liga Jeronimo_de_Arbolanche Kamowakeikazuchi-jinja Lavatorio Ixerba La_Celle-en-Morvan Jardín_Botanico_del_I.A.V. Laberintos_de_pasion Julio Limon_aspen J_Herschel_5173 Kátya_Tompos Jose_de_Espínola_y_Pena La_Piedra_(Burgos) Leyes_del_mercado Josep_Lluís_Pellicer Lilium_canadense_var_parviflorum Limnodromus_scolopaceus John_"Hot_Rod"_Williams Literatura_ascetica Kung_Fu_Kids Juan_Nicolas_Gomez_y_Espeche La_tabla_de_Flandes_(película) Julio_César_Benitez Kaulonia José_Ramon_Fernandez_Alvarez Laurel_de_Orlando Lista_de_rotondas_en_Washington José_Dario_Salazar_Cruz K-9_(pelicula) Irmandade_Nazonalista_Galega_de_Buenos_Aires

html map