Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Eddas Algol_60 Diastole Cuminum_odorum Ditomoidea_orientalis Diferente_(película_de_1961) Alicia Devastator American_Vampire Dominiquí_boliviano Cryptocephalus_frenatus Cristian_Labbe Diego_Ambrosio_Fajardo_de_Guevara Convenio_de_Barcelona_para_la_protección_del_Mar_Mediterraneo Dora,_la_exploradora_(personaje) David_Bruce Don't_Look_Back_In_Anger Csesznegi_von_Milványi Cora_Amalia_Castilla Almendrero_amargo Cultivo_transgénico Danaba Don Aliyá Cotobade_(Pontevedra) Dracaena_fragrans Distrito_de_Durg Alejandro_de_Mindos Cristián_Escalante_Carroza Convenio_de_aarhus Distrito_fitogeografico_Altoandino_Austral Crinum_vassei Cordillera_Lebombo Daim Dinamarca_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Alfonso_Vázquez_(periodista) Convenciones_de_condados_republicanos_de_Wyoming_2008 Distrito_de_Châteaubriant Diego_Fernández_de_Córdoba_y_Carrillo Cristobal_Colón_de_la_Cerda Dermatemys_mawii Alfons_Cucó Destrucción_de_habitat Crepy-en-Valois Copa_de_la_efaf Danilo_Moreno_Asprilla Do_Jeito_Que_eu_Sou Alitan_Pintarrajo Donax_trunculus Algirdas_Šemeta Amigny-Rouy Corporación_local De_Phazz Alejandro_Mašin Cristian_Dario_Alvarez

html map