Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distrito_de_Willisau Alvaro_Barrios Domeño_(Valencia) Dürkheim Cuis_(animal) East_Amherst Eden_(condado_de_Iowa,_Wisconsin) Dalecarlia_Tunnel Cuencamé Ambrosiinae Allium_pruinosum De_Moreno DVI_DL Da_Hong_Denglóng_Gaogao_Gua Dead_set Despina_Olympiou Draba_stenocarpa Derecho_de_asociacion E.C._Segar Alfred_Finnbogason Dee_Brown_(basketball) Amlaíb_Cuarán Aleksandr_Beliáyev Diseño_social Darío_Perez-Flores Diplorrhiza Departamento_de_Servicios_Financieros_de_Florida Cyanaeorchis_arundinae Cueva_de_manzanedo Cosmopolita_(Botánica) Copernicia_baileyana Ana_de_Foix_Candale Cuevas_de_Quadiriki Aligator_americano Alto_Longa Distrito_de_Gomba Alevi Alpha_Sagittarii Correlacion_canonica Cultura_de_los_Estados_Federados_de_Micronesia Cornas Crocosmia Dührkop Dimitrija_Čupovski Distrito_de_shah_wali_kot Daisy_Evans Crucifixión Didone_abbandonata_(Zannetti) Alonso_de_Avalos,_Marques_del_Vasto Cotorrita_costarricense Dioses_de_Reinos_Olvidados Dhṛitarastra Cyttaromyini DirecTV_Chile Cumbres_de_Corinto

html map