Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Ischnomantis_werneri Jardín_Botánico_de_Rockhampton Linea_17_(AUVASA) Isla_de_la_Paz_(Brasil) Iron_Crown_Enterprises Irma_Dorantes Jacq. Jennifer_Hawkins Kurt_Stopel Jorge_Hevia Jaguariaíva Lechuza_comun J._Robert_Oppenheimer Iruna Irasburg John_Digby,_I_conde_de_Bristol Las_Marianas Juanjo_Guarnido Ligier_JS39 Isla_Tobejuba Johann_Ernst_Bach_(1683_1739) Joy_(Illinois) Lithops_fulviceps_var._lactinea J._s._siren Juana_de_Arco_en_la_coronación_de_Carlos_VII Iseia_luxurians Leiocassis_tenuifurcatus José_Luiz_Datena Kim_Hyun-ah Javier_Gomez_Díaz Lacs LBN_2010-2011 Joshua_Homme La_Union_(La_Rioja) La_fuerza_de_los_debiles José_Reybaud Lacedemón Lema_del_bombeo Krasnostreletski José_Bergamin Jacques_Baumer Lacropte Jean_Claude_Guerin Joaquin_Lopez Las_aventuras_de_Sharkboy_y_Lavagirl Joan_Marimon_Padrosa Justicia_liebmanii Kinwa La_cuyaca/_Valse Juan_Lopez_Ortiz La_Chapelle-du-Bourgay Lipoproteína_de_baja_densidad_(LDL) Leona La_Bruja_Novata Islas_Kaniet

html map