Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Luisa_Maria_Adelaida_de_Borbon-Penthievre_(1753-1821) Medida_conica Pyrorchis Maria_del_pilar_Gonzalez_del_Valle Mary_Dormal Límite_de_una_sucesion Matese Marinelli Mauren_Smith Lope_Díaz_de_Armendáriz,_marques_de_Caldereita Margarita_Magana Martin_Cortés_Zuniga Gran_Pirámide_de_Guiza Lotus_(inglesa) Medallero_Olimpico_Beijing_2008 Maestrante_de_Granada Luciano_Ismael_Varaldo Puelén_(departamento) Region_de_Mayo_Kebbi_Oeste Markus_Allan_Hoppus Pseudopodabrus_kubani Psellocoptus Raub Masa_crítica_(ciclismo_urbano) Manton Milenio_I_a_C Ragnar_Östberg Lorenzo_Gómez Preveza_(unidad_periferica) Michael_Groucutt Max_Götze Rachycentron Maserati_Ghilbi_(2014) Presidente_de_la_Corte_Suprema_del_Peru Manuel_Gaspar_Gomez_de_Sandoval_Tellez_Girón Ramón_Afonso_Gonzalez Rafael_de_Paula Lucas_Alaman Presidente_de_Cataluna Prosper_Catelin Madromys Lorcières Línea_N-1 Manfredi Machairodontini Loco_(cancion) RDS-37 Principe_Nagaya Rafael_Gastón_Pérez Maestre_de_la_Orden_de_Alcantara Luis_Garisto Green_cross_de_temuco Margarita_Skulesdatter Masacre_de_la_Candelaria Meguro_Tokyo

html map