Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Victoria_University_SC Volador_G Charlote_Napoleone_Bonaparte Víktor_Tsoy Valparaiso_Wanderers_Football_Club Víctor_Patricio_de_Landaluce Virgen_del_Carbayu Villanovafranca Condado_de_Susquehanna Circunceliones Volcan_Egmont Xylosma_sleumeri Valie Conus_philippii YRJ Afilarmónica_Ni_Fu_Ni_Fá Aa!_Megami-sama Coalición_Alavesa Wedelia_incarnata_subsp._villosa Adromischus_cristatus Aegus_crassicrenatus Clímeno,_hijo_de_Presbón Villa_Celina Zaragoza_TV Columbia_Encyclopedia Aedes_aegypti Club_de_Beisbol_de_Chiriqui WTA_Tour_Championships_2014 Vitruvio Cinchona_pallescens Comechingones Who's_Laughing_Now(canción) Commelina_truncata Aeropuerto_Internacional_de_Járkov Abrigo_de_la_vina Con_derecho_a_roce Chusquea_valdiviensis Agrela Valquiria Charlo_(Montana) Yacimiento_arqueológico_de_Cabezo_Lucero Víctor_Alejandro_Gallo Condado_de_la_Bahia_(Florida) Yerba_del_rocío Vía_Trajana Wikcionario_en_francés Colonia_Clunia_Sulpicia Ai_Takahashi Vera_Blum Vicente_Leñero_Otero Victor_Piriz_Alves Aguadulce_Sevilla Compañia_Britanica_de_las_Indias_Orientales WASP-6b Conchy-sur-Canche

html map