Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Na Pont-l'Eveque Notre-Dame-de-Livoye Polyerata_rosenbergi Mártires_catolicos_espanoles_del_siglo_XX Parque_Bustamante Museo_del_Arriero._Colección_Antoni_Ros Muzeray Opa-Locka PR:HES Musica_de_Vida Parque_de_Bagatelle Paramo_(geomorfología) Oreina_fairmairiana N_523 Pachyramphus_versicolor Pandectas Palacio_de_La_Colina Onagra_biennis O_I._E. Partho Operation_Leo Obernitz Nordland Papa_León_X_y_dos_cardenales Pierre_fredéric_bernard Nenad_Markovic Policía_de_la_Provincia_de_Misiones Noruega_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Albertville_1992 Padre_Fidel_Maíz Orestes_de_macedonia Ocimum_dalabaense PP-2000 Partido_Socialista_Obrero_Español Nuria_Albó_Corrons Palacio_de_Bertemati Nordur_Þingeyjarsýsla O._F._K._Bar Panax_murrayi Parlamento_de_andalucia Pequenos_Genios Paphiopedilum_delicatum Nigel_Codrington Oficina_Postal_de_los_Estados_Unidos-Downtown_Station_(San_Diego) Polaridad_(química) Nueva_Orleans_Jazz Philodendreae Pablo_y_Virginia Pero_._¿esto_qué_es? New_Albany Persona_incerta Orden_de_los_caballeros_Teutónicos Palmyra_(condado_de_Lebanon,_Pensilvania) NCR_Corporation Parque_nacional_de_Peneda-Gerês

html map