Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Stomatorhinus_ivindoensis Sándor_Garbai Sierra_Norte_(Guadalajara) Sierra_de_Los_Filabres Saint-Julien-du-Pinet Sonoyta Sosiega-amiga Sistema_nervioso_de_insectos Siegbert_Tarrasch Song_For_Jeffrey Tafonomía Scandal_(grupo) Tooltip Torrijas_(Teruel) Salto_del_tigre Senatorial Studium San_Carlos_Sija Syringa_amurensis Saint-Martin-le-Redon State_Botanical_Garden_of_Georgia Sociedad_Mexicana_de_Geografia_y_Estadistica Secretaría_de_Hacienda_y_Crédito_Publico Schedonorus_pratensis Saint-Pardoux Saint_Felix-Lauragais San_Telmo_(Buenos_Aires) Sassi Skoblar Saint_Hilaire_Cottes Testamento_de_Simon_Bolivar Saint-Gery_(Lot) Tanqueta_Tipo_92_Jyu-Sokosha Santiago_Salvador Simon_Sarlat_Nova Teatro_Municipal_de_Lima Tagliatelle Todolella Santa_Cruz_(Rasines) Saint_Girons_en_Béarn Simulacion_numérica The_Motor_City_Machine_Guns Seich Servicio_Nacional_Aeronaval Terremotos_de_Vanuatu_de_2010 Sfumato Szabolcs_Szatmar_Bereg Shine_on_you_crazy_diamond Smilax_rigida Seleccion_de_rugby_de_Uruguay Silabario_amarico Saga_Orkneyinga Templo_de_portunus Szalay_Lajos Scillé

html map