Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aragoiania Henrya_gualanensis Hildegard_Knef Mordellistena_aterrima Angela_Mao Hoguera_de_los_quintos Arribe Armenia_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_Junior Aurinia_saxatilis_subsp._arduinii Monolepta_nigrosinuata Horacio_Moyano Mortadelo_y_Filemón_-_La_tergiversicina Asmoneo Andrea_Procaccini Habranthus_mendocinus Angus_King Horta_del_valira IFH_Perú_Ltd Grupo_Radio_Mexico Montmajor Arturo_Morgado_García Antonio_Velázquez_(desambiguación) Atenas_1896 Mohammed_Karim Arboretum_de_la_universidad_austral_de_chile Arteria_toracica_superior Anna_Line Associazione_Svizzera_di_Football Hanasaku_Iroha Multiverso_cuantico Arteria_circunfleja_ilíaca_externa Ashur-nirari_V Henri_Louis_Poisson Modos_de_audición_de_Schaffer Arquidiocesis_de_Bucaramanga Arnór_Björnsson Hazel_Park_(Míchigan) Historia_del_Club_Atlético_Platense Hipótesis_Generalizada_de_Riemann Monometilhidracina Helleborine_corallorrhiza Antonio_tenreiro_rodriguez Mmpc Miroslaw_Car Morfofisiopatología_humana Mortefontaine_en_Thelle Hospital_de_Torrejón Historia_de_Leon_(Espana) Huilliecourt Hsiung_nu Henry_Richard_Vassal_Fox Ms._Jade Miná_dorado Monocromático Mitrovice

html map