Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chloraster Condado_de_Kent_(Maryland) Cloruro_de_vanadilo Clostridiales Waylon_Jones Acquanegra_Cremonese Cirrhopetalum_(Bulbophyllum) Chiwa_Saito Vauxceré Wǔxia Club_Atlético_Santa_Rosa Volumen_(libro) Compania_británica_de_las_Indias_Orientales Coniza_mayor Valdejudíos Condado_de_Drew Comunidad_Valenciana_(equipo_ciclista) College_de_'Pataphysique Versión_Musical_de_Jeff_Wayne_de_La_Guerra_de_los_Mundos Zetsuai_1989 Villa_Clara Clasica_de_San_Sebastian_2012 Adonis_estival Abdessalam_Yasín Val-Belair_Quebec Aeródromo_de_Birofeld A_B_Quintanilla Chevrolet_Uplander Chrysanthemum_barrelieri Abu_Salt_Umayya_ben_Abd_al_Aziz_ben_Abi_l_Salt_al-Andalusi Xenobemisia_coleae A_Delicate_Balance Zhū_Yuánzhang Vicente_Monje Västeras Agustín_Navarro_(desambiguación) Agaloma_angustifolia Condado_de_Casa_Real_de_la_Moneda Wissjul Aix-en-Diois WP:VITALES Verapamil Ciudad_balneario_de_Anapa Victor_Maria_Concas_y_Paláu Valley_Brook_(Oklahoma) Cizeta Valentín_Botella Condado_de_Harney_(Oregón) Albercorón Vicente_Barrantes Xarel·lo Cielo_(jeroglifico) Colegio_Salesiano_de_Concepcion Clemente_Carranza_y_Lopez Vincenzo_Tineo

html map