Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Campeonato_de_Wimbledon_1995_Individuales_Masculinos Bread_and_butter_pudding Brujula_(astronomia) BWV_531 Campeonato_Peruano_de_Futbol_de_1961 Carmen_Rodriguez_del_Alamo Base_Aérea_Nº._3_El_Ciprés Batilly_(Meurthe_y_Mosela) Callispa_duodecimaculata Celavisa Carl_Friedrich_Philipp_von_Martius Castillo_de_Mota_del_Marques Burro_percheron Brokaw Cartoon_Network_Latinoamerica Bernarda_Toro Castelo_dos_Mouros_(Sintra) Buenavista_(estación) Ben_Swift Cabaña_de_Rojas Centro_Stile_Maserati Castillo_de_Brie_Comte_Robert Biblioteca_santiago_severín Braxton_Bragg Bromelia_urbaniana Boom_Boom CIE_10_Capítulo_III:_Enfermedades_de_la_sangre_y_de_los_organos_hematopoyeticos_y_otros_trastornos_que_afectan_el_mecanismo_de_la_inmunidad Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Celestino_vallejo_de_miguel Buenavista_del_Norte_(Tenerife) Canastero_flamulado Cal_Ramsey Cazeaux-de-Larboust Barrio_tropezon Callosa Caballos_de_vapor Cementerio_de_Colon Carbures Cara_Lott C.E.C.Fisch. Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1954 Bungarus_multicinctus Bochica_withi Bartolome_Gabarró_y_Borras Central_hidroelectrica_Pangue Batalla_de_Crisa Botajacion Carlos_Ibanez_Del_Campo Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1901 Campeonato_Nacional_de_Fútbol_Americano_de_la_División_II_de_la_NCAA Bignicourt-sur-Marne Caldonazzo Bureau_d’Enquete_et_d’Analyses Cambas_(Oleiros) Chapacos

html map