Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Juan_Manuel_Olcese José_Hipolito_Unanue Kāma_deva Isla_Utara Jaime_Gomez La_Maragateria Laguna_La_Arocena Julio_Muñoz_Salazar Judson La_Fuga_(banda) La_vida_breve_(novela) Jimmy_Vázquez Lilium_wansharicum Kily Isaac_Brizuela La_Chapelle-Felcourt Literatura_asirio-babilonica Ley_Orgánica_15_1999_de_13_de_diciembre_de_1999_de_Protección_de_Datos_de_Carácter_Personal Laça Libra_libia Juan_José_Hernández Kalar Jardin_Botanico_(Cádiz) Juegos_Paralimpicos_de_Ornsköldsvik_1976 Leonardo_Henrichsen La_redota La_Llotja_de_Lérida Klaus_Junge Lista_de_exónimos_españoles_para_topónimos_de_Norteamerica José_Antonio_Chang_Escobedo Lines_in_the_sand Juan_Corominas La_vaca_y_el_pollito Kitab_al-mukhtaṣar_fi_ḥisab_al-jabr_wa-l-muqabala Junichi_Inamoto Leptalea John_Anglin Johann_Nikolaus_Forkel José_Batlle_y_Ordonez_(Uruguay) La_ultima_tentacion Liga_Nacional_Juvenil Iv_distrito_electoral_federal_de_tamaulipas Liroetiella_minor Leonor_de_Portugal_y_Aragón La_Mort_de_Sainte_Almeenne Interaccion_de_Yukawa K._Lierse_S.K. La_Historia_de_Daniela_Castillo_Todos_sus_Éxitos Libro_de_miseria_de_omne Jose_Piñera_Carvallo Kim_Yushin Joshe_Arriaran_Aramburu Leopoldo_Fernando Labason Lee_Chung-Yong

html map