Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Kalil_Gibran Isla_del_Cerrito_(Chaco) Kirpichni_(Timashovsk,_Krasnodar) Las_Carcobas_(Cantabria) Jean_Yves_Béziau Laureano_Ladrón_de_Guevara Las_aventuras_de_Tintin:_Tintín_en_el_Tíbet Le_Retour_des_Princes_Français_a_Paris Laval_Kebs Lee Las_poseidas_de_Stepford Kalpé_Om Kerobia Jonathan_Figueroa Jovim Lisístrata_(ópera) Jose_Antonio_Chang La_pasion_de_Cristo_(pelicula) Kunigunde_de_Habsburgo La_Opinión_-_El_Correo_de_Zamora Klokovec Jack_Mullin Laumoniera Leonardo_Corvalán La_comunidad Justin_Gimelstob Joaquin_Bau Isla_Bidong Jon_Idigoras_Gerrikabeitia La_Cote_Saint_André José_Vidal_Beneyto Laurel_de_Orlando La_virtud_del_asesino Literatura_hispana Kofi_Kingston Ligtu Late! José_Maria_de_Aristizabal_Manchon Laguna_de_Taravilla Ksenija_Pajcin Jesús_Giles_Sánchez Keibol_Black James_V Las_Marías,_Santurce Legitimo Kenneth_Vanbilsen Larepublica.com.co Jaime_González_Aguadé Jorge_Ibargüengoitia_Antillon José_Pascual_Buxó Lay's Lescouet_Gouarec K_pneumoniae Kurti Labroides_phthirophagus

html map