Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Midiaju_Fríu Rafael_Trejo_González Margraviato_de_Istria Pseudochiropsinae Mchenga Magda_Botteri_Lequemaqué Maria_Eva_Duarte Presa_del_Monte_Cotugno Mega_Man_X:_Command_Mission Presidente_de_la_rioja Metro_de_El_Cairo Losolyn_Laagan Lutz_en-Dunois Regimiento_Reforzado_n._5_"Lanceros" Marquesado_de_castell_de_torrent Línea_Reus-Caspe Pyrus_crataegifolia Manuel_Danvila Maloy_Lozanes Primera_división_española_2001_02 Producto_regional_bruto Gregorio_Ferro Marina_italiana Mapleton_(condado_de_Aroostook,_Maine) Ramon_Pardinas Gourbeyre Mariano_Jimenez Pseudopalatinae Mercier_Hochelaga_Maisonneuve Granada_(Espana) Luis_Miguel_Santibáñez_García Megara_(mitología) Rayo_de_referencia Mesnil-Domqueur Precy_sur-Oise Puerto_de_Chicama Luis_Mariano_Garcia_Garcia Locked_Out_of_Heaven Meggan_Mallone Granville_Leveson-Gower,_segundo_duque_Granville Psammoecus_laetulus Mas_Alla_del_Bien_y_Del_Mal Luperus_oculatus Recinto_amurallado_de_Canete Puerto_Boyaca_(Boyacá) Miguel_Arcángel_Roscigna Memorias_de_traduccion Graciela_Muslera Mamíferos_de_la_Península_Iberica Luis_Orlando_Lagos_Vasquez Prosper_Olivier_Lissagaray Marchagaz_(Cáceres) Macrochordion_melananthum Lukas_Pesek Granucillo

html map