Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Antirrhinum_barrelieri_subsp._litigiosum Ataques_del_11-s Holzkirchen Asociación_de_Baloncesto_de_Baréin HRB_1 Historia_de_Ancona Mohamed_Salah Multichannel_television_sound Andrast Aviles_(Asturias) Augusto_Cury Muhammad_Najib_ar_Ruba'i Articulacion_(anatomía) Arbol_Plaska Helado_frito Hyloscirtus_denticulentus Artificial_Intelligence_(álbum) Asterix_el_Galo_Astérix_legionario Monadenium_depauperatum Arte_de_los_ashiqs_de_Azerbaiyán Humberto_II Arrifes Atharva_Veda Idiomas_de_Mexico Aragua_FC Hernan_Campodónico Asplenium_sarelii_f._altajense Artículo_pornográfico Horacio_Cocles Handbook_of_the_New_Zealand_Flora Arakonam Avenida_Coronel_Diaz Minorías_etnicas Mirapinna Ansonia_(Ohio) Montevideo_Rowing HMS_Scorpion II_Concilio_de_Toledo Monte_Serradero Antoni_Daimiel Hemicircus_canente Asesor_laboral Antifungicos Mina_Grasberg Historia_de_la_Sociología Arthrochortus_loliaceus Helvecios Monopoly_Star_Wars IEEE_802.21 Guingambó Apogon_mosavi Asociacion_de_escritores_de_ciencia_ficción_y_fantasía_de_Estados_Unidos Asociacion_Nacional_Republicana_Partido_Colorado Homs HOK_Sport

html map