Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Challenger_de_Córdoba_(Argentina) Años_1150_a._C. Bill_Doss Capítulos_de_D.Gray_man Callispa_fraudulenta BSWW_Tour_Cancun_2012 Carolina_de_Brunswick-Wolfenbuttel Chance_(Maryland) Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_2007 Cenotismo Batalla_de_Marigueñu Bosforo_(desambiguacion) Carr. Baptornis Base_Luis_Risopatrón Carole_Montillet Brihad_Āraniaka_Upanishad Basílica_del_Sagrado_Corazón_de_Bruselas Baal Café_Quijano_(álbum) Caso_(localidad) Brandenburg_ciudad Balero Betten Bowling_Green_(Misuri) Björk_guðmundsdottir_&_trío_guðmundar_ingolfssonar Campillo_de_altobuey Brithopodidae Bard-lès-pesmes Casas_Blancas Caja_de_Ahorros_y_Monte_de_Piedad_de_Ronda_Cadiz,_Almeria,_Malaga_y_Antequera Bandō_(Ibaraki) Castell_Platja_d'Aro_Castillo_de_Aro Catedral_(cerro,_Sudamérica) Casette_pirata Breitenau Cañada_Real_Leonesa_Oriental Campanula_urticifolia Braquiopodo CODAD Cabecita_colosal Calliostoma_pellucidum_haurakiensis Cenotafio_de_Georgetown Blacksmith_institute Canton_de_La_Fere Baldur's_Gate_II Barrera_indo-bangladeshí Barryville_(Nueva_York) Belen_(Paraguay) Basura_organica Cantar_de_mío_Cid Bailaré_Sobre_Tu_Tumba Calitipo Carlo_Blasis Blanca_II

html map