Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Decada_de_1620 Cultura_de_Kazajistán Dictadura_cívico_militar_de_Uruguay_(1973_1985) DEV-O_Live Distrito_de_Sayla Cristo_abrazado_a_la_cruz_(El_Greco,_Nueva_York) Desvaux Edgar_Sanabria Allionia_cristata Draft_de_la_NBA_de_1954 Dany_Rand Cordisepalum Digitalis_ambigua_var._obtusiloba Detroit Ana_Birules DSA Descenso_del_Sella Eagle_(Nueva_York) Creacionismo_(poesía) Discos_duros Alerta_meteorologica Corydoras_burgessi Daniel_Willington Amor_à_Vida Dos_veces_Breve Desembarco_militar Cuadruplex Dueña Corypha_macrophylla Delle_Alpi Distrito_(Perú) Division_de_España_en_provincias_en_1833 Echidna_unicolor Cáncer_de_ovarios Cotahuasi Dismorphia_spio Distrito_2 Durdle_Door Discogobio_multilineatus Doda_(Panyab) Distrito_de_vitoc Corporación_Arturo_Fernández_Vial Alisma_arcuatum_var_lanceolatum Daniel_Wallace Dreamlover Coregonus_stigmaticus Echizen_tetsudo Dartford Cook_Islands Corynebacterium Cortes_de_Valladolid_de_1295 Copa_Mundial_de_Futbol_Brasil_2014 David_Juncá Distrito_Netze Cuadriga

html map