Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Los_7_Habitos_de_las_Personas_Altamente_Efectivas Provincia_de_Ziro Quemu_Quemú Presidente_de_la_Corte_Suprema Metilescopolamina RLPO MSV_Duisburg Menoken_(Dakota_del_Norte) Raion_de_Katerynopil Pueblo_turco Gran_Premio_de_Mónaco_de_2011 Macedonia_famosa Mexico_70 Mancipatio Greenville_(aldea) Lágrimas_de_Job Mario_Payeras Majzen Primera_División_Venezolana_1998-99 Masters_de_Cincinnati_1971 Granby_(Massachusetts) Psig Maurice_Dale Mellah RR_HH Maria_Pía_de_Sajonia_Coburgo_Gotha_Bragança Melanophthalma_horaki Real_Sociedad_Española_de_Quimica Los_Decanos Luigi_Einaudi Presa_El_Pueblito MA-23 Ramón_Tapia_Espinal Mery_Cuesta Rambo:_First_Blood Quimixtlán Psycter Maximalismo Provincia_de_Valencia Llançá Poznanski_Czerwiec Puente_del_poniente Manuel_Perez_Cardenas Malanje_Provincia María_Angelina_Costa_Palacios Primera_División_de_Espana_1946_47 Pueblo_navajo R.U.L.E. Recreo_(estación) Melissa_Quinónez Primeira_Divisão_1973/74 Marcus_Webb Preone M._Bloch Ramzán_Kadírov

html map