Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jorge_Carlos_Manicera_Fuentes Laguna_de_Los_Patos Leslie_Henson José_Manuel_Pabon Jennita Ipala José_Luis_Ortiz Instituto_Labarden Largilliére Justo_Daract Kumbha_mela Ixtahuacan Isla_Salina Juan_Zapata Juego_de_la_soga Invariante_de_Kontsevich La_Valla-en-Gier Joao_Ferreira_de_Almeida Lincolnshire_(Illinois) Ján_Ludvík_Hoch José_Joao_Craveirinha Juan_de_Balliol Lithops_karasmontana_subsp._karasmontana José_Miguel_Segura Karl_Ludwig_Reinhardt Lista_de_alcaldes_de_Gozón Judo_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Sídney_2000 Kup J_M_Paz Juan_Jose_Moreno Lisímetro José_Roque_Hernández Jean_Vincent_Félix_Lamouroux Leptonychotes_weddellii Las_Martinetas José_Santos_Leon Liceas Jardín_Botánico_de_Green_Bay José_de_Jesús_Tirado_y_Pedraza La_Vida_Entera La_Petite-Verriere Into_The_Nightlife Latendorf Lago_Isabella Juliet_(desambiguacion) Jolt_Cola Larix_ledebourii Javier_Estrada_Fernández K.F.Rodrigues La_senora_Ordonez La_Virgen_Santa_Ana_y_el_Nino Ley_Sempronia Jean-Baptiste_Olive La_Trinitaria Jorge_Rossi

html map