Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Copa_Mundial_de_futbol_de_1990 Documentos_Sonoros_del_Patrimonio_Musical_de_Andalucia De_Monarchia EDEK Alvaro_lemon Convencion_relativa_a_los_Humedales_de_Importancia_Especificamente_como_Habitat_de_Aves_Acuaticas Creagrutus_seductus D2_Cancri Algete Cúpulas David_Drocco Dzidzilché_(Cantamayec) Diploptera_nigrescens Dia_de_la_Ascension Crepidodera_lamina Edicto_de_Gulhane Dellamora_bakeri Altivez Distrito_Federal_Siberiano Diferencias_de_vocabulario_entre_países_hispanohablantes Copa_Presidente_FEF_de_1940 Cytisus_falcatus Allport Distrito_electoral_de_Porter_(condado_de_Richardson,_Nebraska) Distrito_electoral_de_Jacksonville_n.º_11 Debate_sobre_el_cálculo_economico_en_el_socialismo Ecósfera Convergencia_Democràtica_de_Catalunya Direccion_General_de_Empleo,_Asuntos_Sociales_e_Igualdad_de_Oportunidades_de_la_Comisión_Europea Corymbioideae Edinburgh_(Indiana) E-412 Alpha_Ophiuchi De_Hertelendy Doxología_trinitaria Copa_del_Rey_de_Rugby_2013 Dinosaurios_de_cabeza_con_cúpula Anabaena Dicladispa_madegassa Distrito_de_Carcassonne Desire Copa_México_1944-45 Diego_Perez_y_Cisneros Cuajimalpa_de_Morelos_(D_F_) Don_cornelio_y_la_zona Edgecliff_Village Crítica_a_la_religion Cyprichromis_zonatus Alquería_del_Fargue_(Granada) Alvaro_Carrillo_Alarcon Amalda_northlandica Criado_por_Otros_(Lost) Death_Note:_El_ultima_nombre Copa_Príncipe_de_Asturias_de_baloncesto Altoparlante

html map