Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ballet_real,_londres Barrera_radiante Bosnia_(desambiguación) Benzofenona Celulitis_(inflamación) Capitulos_de_YAT_Anshin!_Uchu_Ryoko Centro_Comercial_Santafé_(Medellín) Bell_212 Año_874 Barbus_reinii Bermudo_Melendez_Melendez Bolívar_(provincia_de_Buenos_Aires) Barranco_del_Cercado_de_San_Andrés Bifurcacion_(matematicas) Betanzos_(Potosi) Canape_(gastronomia) Campeonato_mundial_de_hockey_sobre_patines_femenino_de_2006 Batalla_de_guadalete Centris_650 Campeonato_de_Wimbledon_1919 Billetes_mexicanos_tipo_aa Bundesliga_2002_03 Ceredigion Campeonato_Mundial_de_Esqui_Nordico_2013_–_30_km_femenino Biblias_romanceadas Brigitte_Lahaie Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1970 Canales_autonomicos Blaise_Matuidi Calle_77_(linea_de_la_4ª_Avenida) Castellammare_del_golfo Botryosphaeriales Cantón_de_Roubaix-Est Belmont_de_la-loire Campeonato_nacional_de_futbol_masculino_de_la_División_I_de_la_NCAA Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Femenino_de_2003 Cereceda_de_la_Sierra Calle_de_Montcada Castillo_de_Rochafrida_(Cuenca) Cesar_Angeles_Caballero Cantones_de_Côte-d'Or Barbus_mbami Blomard Casas_de_Juan_Nunez Brachystephanus_(animal) Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1988 Buverchy Balon_de_destilación Carta_formal Brea_Pozo Capitulos_de_Cosas_de_casa Bardel_entertainment Cedro_acajou Canaries_(distrito) Carex_pseudocyperus_var._comosa

html map