Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Quadrimorphinidae Martiros_Sarian Masacres_en_Bihar Línea_151_(Montevideo) Provincia_de_Daşoguz Príncipe_de_Sangre Ramón_Carrizales Puente_de_San_Telmo Llusá_(Barcelona) Puedes_Contar_Conmigo_(Bonus_Track_de_Barakaldo_D_F_) Matar_un_ruiseñor_(pelicula) Radio_Cadena_Súper RM-15 Manual_de_ned Manteola_Sanchez_Gomez_Santos_Solsona/Viñoly Miguel_Herrero_y_Rodríguez_de_Miñón Real_Jardín_Botánico_de_Bután Miguel_i_de_rumania Prefecto_de_París Menón_de_Farsalia Mi_hermosa_lavandería Región_de_Bijeljina Primera_División_de_Egipto_2012/13 Provincia_de_ocros Región_Valon Primer_Fiscal_Nacional_de_la_República_de_Chile Lobulo_limbico McDonnell_F_101_Voodoo Psicologia_general Lluis_Solé_i_Sabaris Ramón_Sánchez_Pizjuán_Munoz Gonzalo_Hermosa_Gonzalez Meet_The_Orphans Proto-eslavo MD Manuel_Jesus_Troncoso_de_la_Concha Mercosul Mayito Masters_de_Miami_2005 Miki_Shinichiro Pratella Reacción_de_Termidor Raageshwari Meseta_de_Bié Microstrandina Melchor_Ocampo Menapios Ranita_de_las_cardas Medicalizacion Macizo_tectónico Péptido_relacionado_con_el_gen_de_la_calcitonina Mas_allá_del_muro_del_sueño Mick_Garris Metatesis_olefinica Magyar_Televizio

html map