Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Caberu Carlo_Braccesco Catedral_de_Campinas Carreras_de_obstaculos Candido_Gardoy_Martín Beltranosia_cordithorax By_Your_Side Banco_Ruso-Chino Cabildo_de_Valarto Black_Isle_Studios Capitania_de_Santa_Catalina Bieville_quétiéville Catasterismo Azucena_del_Pirineo Balcon_de_las_artes_escénicas Baloncesto_espanol Bicipolo Brixey_aux-Chanoines Baazismo Batalla_de_Sedan Brillante_(joyería) Boca_de_Uchire Cauayan Baybayin Caulières Barrios,_Los Bulgaria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2000 BBC_Food Carlos_Riolfo Blumeodendron Batemannia Bimota Barbara_Nedeljáková Balance_(álbum_de_Kim-Lian) Barbus_anema Carnosauria Biblioteca_nacional_de_Birmania Camilo_Fonseca Catasigerpes_jeanneli Castellano_antioqueño Centro_de_Investigación_en_Computación Calle_Vitoria_(Burgos) Baró_(Losa) Casa_Consistorial_de_Miranda_de_Ebro Callejón_de_Conchucos Beach_of_the_war_goddess Catedral_de_la_Santa_Cruz_sobre_el_Mar_de_Cadiz Caucasopisthes_procurvus Campeonato_de_Primera_Division_1899_(Argentina) Celes_Carcamo Bal_Gandharva Bandera_de_Hungria Berosio Cephalophorus_senilis Bf_109E_7_B

html map