Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Paginas_da_Vida Métairies_Saint-Quirin Ochote Países_o_territorios_ligados_históricamente_a_los_Estados_ibéricos Pinus_larix_var._russica Patogenos_virales Oryza_formosana Oscar_de_2010 Pasteles Ortalis_ruficauda Obispado_de_Auca Männerschwarmskript Orchamoplatus_caledonicus Parainfluenza Paisajismo Pian_di_Scò Mynah_Birds Parque_primero_de_mayo Ons Parque_cultural_viera_y_clavijo Parque_nacional_Cutervo Panajot_Pano Parque_nacional_Toonumbar Museo_Nacional_Sicán New_Roads_(Luisiana) Neue-Mozart_Ausgabe Persecucion_de_la_etnia_gitana Orthopristis Partido_del_Pueblo_Costarricense Música_folklórica_de_Argentina Piroplasmida Neomordellistena_picicolor Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_libre_100m_femenino Nicolas_Marie_d'Alayrac Pier_Leone_Ghezzi Polycentridae Pignite Nueva_piel Oreopteris Paises_del_mundo_A-Z Paul_Frees Pavel_Banya Pantano_de_Nª_Senora_del_Agavanzal NBA_Live_96 Nuestra_Senora_del_Rosario_de_Caá_Catí Método_Espectral Plain_Jane O_Couto Pata_de_gallo Nouria_Merah-Benida Planeta_helado Nutriología Perularia Pagadían Nyctophilus_gouldi

html map