Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gnocchi, Gnocchetti

Gnocchi (wym. [ˈɲɔkːi]) – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.
Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Fair_Play_Cup_2012 Estator F.H._Boedeker Eletica_mwangweana Fernando_Hormazábal Fede_Celada Elecciones_autonomicas_gallegas_(2005) Enrique_de_la_mata_gorostizaga Epreville_près_le_Neubourg Extensión_(quinesiologia) Eustoma_grandiflorum Erythronium El_hombre_de_los_6_millones_de_dólares Estacion_de_Meursault Estacion_de_Palos_de_la_Frontera Elio_Palencia Felipe_el_Temerario Falcatifolium FENIFUT El_holandés_errante_(leyenda) Estación_de_Almendricos Federacio_Andorrana_de_Futbol F_A_P Enrique_Jorda Elecciones_Federales_Alemanas,_2005 Emancipacion_femenina Ettore_Bastico Fall_Down Festival_Internacional_de_Música_de_Morelia Etra Francisco_Caamaño Estadio_terreno_la_formadora El_vídeo_Jesús Eva_Rey Faro_Amédée Francheville_(Cote_d'Or) Escudo_de_Sudán Foetidiaceae Emperador_Saga Facundo_Ferreyra Estrecho_de_Malaspina Fl._Nouv._Caledonie_Depend. El_Redal FEREDE Eriostax_glauca Estandar_M.A.F.E. Flora_Lapponica El_nacimiento_de_una_nacion Enilton Estudio_Op._25_n.º_9_(Chopin) Empidonax_hammondii Feeserpeton Erasure_(album) Fracción_unitaria El_Consorcio

html map