Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Región_de_Tubinga Rana_arborea_acuática Meilutytė Lucanus_koyamai Primera_División_de_Espana_1982/83 Provincia_de_Ravena Miguel_Zacarías Raul_Ramirez RIM_116 Metates_trípodes_de_panel_colgante Ralph_B._Peck RPG_76 Medio_siglo_XX_en_Colombia Provincia_de_Caserta Macrodontiini Rally_América_(campeonato) Metadorcinus_yamauchii Real_Club_Nautico_de_Valencia Matias_Angelico Luis_Malvar Michel_Leiris MSN_Alerts Primitivismo_libertario Miguel_González_Saravia_y_Colarte Queen_of_the_South_F_C. Greatest_Hits_(The_Band) Pteleon_californicus Lucha_tarahumara Macrolepiota_venenata Recertificaciones_médicas Mexican_National_Atomicos_Championship Microdistrito_(Unión_Sovietica) Mammillaria_perbella Masdevallia_decumana Lorenzana_(Pisa) Regimiento_de_Cazadores_de_Montaña_"Sicilia"_nº._67 Mahabaleshwar Loftusioidea Manuel_Teira Matt_Bellamy Google_Imágenes Mezquita_de_Coquimbo Principado_de_Monaco Memristor Primavera_verano_otono_invierno_.._y_primavera Real_Monasterio_de_Nuestra_Senora_de_Guadalupe Puente_de_la_Mujer Mansión_de_Purila Manuel_Antonio_Mesones_Muro Manuel_Zapico Pueblos_joisanos Magnolia_(desambiguacion) RabbitMQ Menetou-sur-Nahon Macarena_Teke

html map