Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Integrales José_Alberto_Benítez Interés_(emoción) Join_Together Klonoa_Beach_VolleyBall La_Restinga La_Unión_(La_Unión) Jorge_Oteitza Le_Châtelet Lista_de_municipios_de_Jalisco Leiodytes La_Vraie-Croix Jean_Baptiste-Robert_Lindet La_Suiza_de_América Lithops_julii_subsp._fulleri Linea_C_6_(Cercanias_Madrid) Ko_wikipedia_org KSOffice Isopropilmetilcetona Les_Lèves_et-Thoumeyragues Kosiuko Leroño_(Rois) Juneau_International_Airport James_H._Jeans It's_Complicated Ley_38_1999,_de_5_de_noviembre,_de_Ordenacion_de_la_Edificacion Ley_de_empresas_públicas La_Grande_Résie Jaume_Aiguader_i_Miró Justo_Páez_Molina Isabel_Riquelme Jean_Fernel Lepilemur_betsileo Islas_de_la_Linea Judith_decapitando_a_Holofernes_(Gentileschi,_Napoles) Juan_de_Contreras_y_López_de_Ayala Laminas Jardines_botanicos_de_Argentina Lago_Nam Kitab_al-yabr_wa-l-muqabala Jan_Václav_Hugo_Vořísek Kloten Jorge_Chavez_Carrillo Josefina_Vicens Jordi_Gene Jordan_Nagai Jose_Antonio_Silva Les_Franqueses_del_Vallès_Las_Franquesas_del_Vallés Late_registration José_Maria_Olazabal Lago_de_Todos_los_Santos José_Victor_Rodriguez_de_Miguel John_Christopher_Willis Joey_Tribbiani Kayak_de_mar

html map