Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Centzonhuitznahua CBMSC Calliandra_peckoltii Campeonato_Europeo_de_Atletismo_de_2002 Calle_Asuncion Béthisy_Saint_Pierre Biblioteca_Dag_Hammarskjöld Burgruine_Landskron Años_1540 Cabellos_de_Pelé Bayer_leverkusen Bucles Big_in_Japan_(banda) Buettneria_aculeata Carlos_manuel_de_trelles Bolívar_(provincia_de_Peru) Celebración_del_centenario_del_descubrimiento_de_America Because_of_you Bussy-Saint-Martin Centristas_de_Catalunya Bagdad_(provincia) Barcelona_Television Catedral_de_Aviñón Borrassa_(Gerona) Caserío_Arandonolarrina Bandera_de_la_República_Arabe_Saharaui_Democrática Carmen_Berenguer Caracoli Cernunnos Carnicero Cecrope Cecil_Bustamante Big_Barda Butt_(revista) CRBMC Cauaca Azolidina Casados_con_hijos_(Colombia) Bollacin_(Cantabria) Años_1590_adC Bocoyna Calfucurá_(paraje) Buque-Escuela_Juan_Sebastián_Elcano Camunare_Rojo_TV Bagnolo_di_Lonigo Bernardino_Guerra_Cofré Badinerie Cereus_monacanthus Bulle_Ogier Caballero_de_Meré Catársis CLAR Campeonato_de_Wimbledon_1893_Individuales_Masculinos Carlos_Antonio_Romero_Barcelo Celícolas

html map