Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mesorregión_del_Nordeste_Paraense Mariano_Celasco Mathias_Frank Manuel_Lopez_Villaseñor Quino_Caso María_Josefa_Lago Gran_Premio_de_Bélgica_de_1955 Quintilis Prieuré_de_Serrabone Prehistoria_de_Uruguay Gonzalo_diaz_de_pineda Miguel_Noguera Línea_Delviga Mangabey_ágil Rally_de_los_1000_Lagos Pratt_&_Whitney_R-1830 RF-5E_Tigereye Malva_moschata_ssp._tournefortiana Masacre_de_Ponce Metasploit_Framework Luis_Francisco_De_la_Cerda_Aragon,_IX_Duque_de_Medinaceli Luini Micrófono Meynert Receptor_de_estrógeno_beta Gran_Misa_Católica Línea_E Raton_de_cola_larga Pueblo_joven Luisa_Duran_de_la_Fuente Powiat_boleslawiecki Probablemente Mi_Buenos_Aires_querido Luis_Fernandez_Ardavin Maria_Lojo Puente_Bodie_Creek Miguel_Salvá_Munar Martim_Afonso_de_Sousa Gran_mufti Premios_Icaro Louis-Antoine-Henri_de_Borbón-Conde_duque_de_Enghien Live!_(álbum_de_Bob_Marley) Pramiracetamo Premio_de_Composicion_Musical_Príncipe_Pierre_de_Monaco Presidente_de_la_Cámara_de_Representantes_de_los_Estados_Unidos Microfilistata Marcas_de_conteo Miami_Fusion_F.C. Maccabi_Netanya_F_C. Pão_de_Açúcar_EC Medicina_Bioelectrica Programa_Comenius Región_de_Bruselas-Capital Matute_de_Almazán Premio_Zulueta

html map